dimarts, 5 d’octubre del 2010


Seguint amb el circ brasiler, és a dir, les eleccions que van tenir lloc el passat diumenge, com ja imagino sabeu, Dilma va guanyar. No obstant no va tenir el 51% necessari per no haver de fer una segona volta. Amb només un 46% cal esperar al diumenge 31 d'octubre per saber "o que acontece"...

Si el tercer candidat recolza al segon podria ser que guanyessin a Dilma, ja que el segon va tenir un 31% dels vots i el tercer 19%. Aquesta és l''opcio que a mi m'agradari.
Afortunadament a l'estat on estem desenvolupant el projecte que fa que jo estigui aquí, ha guanyat a la primera ronda un candidat continuista. Per tant no es preveu que modifiquin les lleis i el projecte pot tirar endavant.

El pallasso Tiririca és el candidat que ha obtingut més vots de tots, aproximadament 1.2 millons de persones el van votar. Sembla ser que la llei brasilera regula fins i tot com ha de ser la foto de les persones que surten a la pantalla de l'ordinador utilitzat per votar. Els candidats han d'anar ben vestits, i en el cas dels homes amb corbata. Així doncs, el pallasso (que podeu veure a la foto), que durant tota la campanya anava vestit de pallasso, duia sempre una foto enganxada al pit amb la seva imatge amb corbata. Aixi tots els analfabets del pais (que en son molts) el podien reconeixer a l'hora de votar.

Romario va obtenir més de 128.000 vots, el que li ha donat un lloc com a diputat federal. Bebeto només va obtenir 28.000 vots però tot i així és diputat regional. No se com ha quedat "la mujer pera" però sincerament, amb aquest panorama suposo que haurà fet un bon resultat.
Veient tot aquest espectacle, em sap greu no poder votar.

diumenge, 3 d’octubre del 2010


Seguint amb les eleccions del Brasil, que ja fa unes hores que han començat, comentaré una mica més el perfil dels candidats. Hi ha 9 candidats a la presidència, la famosa Dilma sembla que està arrassant i fins i tot pot ser que no calgui una segona volta.
Després hi ha una llista de 513 diputats. I entre aquest hi ha, com molt bé diu un dels comentaristes del blog, Romario i Bebeto. Però això no queda aquí. Entre la llarga llista de diputats hi ha el pallasso Tiririca que segons diuen no sap ni llegir ni escriure. Es molt famós perquè surt a la tele i es creu que obtindrà més vots que ningú. I també hi consten, en aquestes llistes, participants de Gran Hermano, cabareteres la més famosa de les quals es fa dir “la Mujer Pera” per la forma que té el seu cos… Els candidats es poden presentar amb pseudònims, i així també en tenen un que s’assembla molt al Maradona (com podeu veure a la foto) que es fa dir “Maradona de Brasil”.
Sovint he sentit dir que la política sembla un circ. Al Brasil no només ho sembla sinò que ho és.

divendres, 1 d’octubre del 2010


Diumenge hi ha eleccions al Brasil. Es voten 5 coses diferents de cop. El president del pais, el president de l’estat, senadors i no se que més...Cada persona ha d’emetre 5 vots. Amb l’elevat índex d’analfabetisme que hi ha podeu comptar quin liu es deu fer la gent. Això si, el vot és electrónic. Posen equips a tot arreu, fins i tot a la selva amazónica, i la gent pot votar veient la foto del candidat. Aquí les eleccions es fan en dues tandes sempre i quan a la primera no hi hagi cap partit que guanyi per més del 51% .Si no és així, els dos primers es presenten a la segona tanda, i que guanyi el millor. Sembla ser que dels dos candidats que poden guanyar, té més opcions la Dilma Rousseff .Ella és la successora de l’actual president el Lula (el nom del qual vol dir calamar).
L’altre candidat, el Jose Serra, és l’actual governador de l’estat de Sao Paulo. M’han dit que hi ha candidats de tots tipus i que no em perdi el programa de propaganda electoral que fan a la cadena Globo sobre les 8 de la tarda. Hi ha candidats que són i fan de pallasso, i per tant surten fent de pallasso en el programa. El vot és obligatori. Aquells que no voten poden tenir problemes. Per exemple, cal presentar el comprovant d’haver votat per obtenir o renovar el passaport. Fins fa pocs anys, el dia de les eleccions s’aplicava la “llei seca” : no es podia vendre alcohol en tot el dia, ni als bars ni als comerços, enlloc.
Ara sembla ser que això ja no és així de manera que espero poder prendre’m una cervesa mentre miri el Barça – Mallorca.